Dejavniki tveganja

Hemoroidi se lahko pojavijo kadarkoli in komurkoli. Kljub temu pa je tveganje za njihov pojav pogojen tudi z življenjskim stilom in drugimi zdravstvenimi težavami. Hemoroidi so bolezen sodobnega človeka, saj vse več časa presedimo, kar prav tako povečuje možnost njihovega nastanka.

Nezdrav način življenja

Slaba prehrana s premalo vlakninami, polnozrnatih žit in stročnic, prenizek vnos tekočine v telo, preveč sladkorja v prehrani – vse to lahko povečuje tveganje za pojav hemoroidov.

Prekomerno sedenje

Pomembno je tudi gibanje, zato v izogib nastanka hemoroidalne bolezni telovadite vsaj 20 minut na dan, delajte vaje za mišico zapiralko (večkrat jo stiskajte in sproščajte, to vam bo pomagalo utrjevati tkivo) ter se izogibajte dolgotrajnemu sedenju. Tudi slednje povečuje nastanek hemoroidalne bolezni, saj gre v tem primeru za pogost in dlje časa trajajoč pritisk na anus.

Uživajmo hrano, ki je bogata z vlakninami (sadje, zelenjava, suho sadje, stročnice, otrobi, neoluščena žita, laneno seme). Popijmo vsaj 2-3 litre tekočine na dan (8 kozarcev).

Nosečnost in obdobje po porodu

Zaradi dodatnega pritiska v prepletu žil v zadnjiku je povečana možnost nastanka hemoroidov v času nosečnosti.

Nosečnice in porodnice morajo zato še posebej previdno skrbeti za zdravo prehrano, primerno količino vnosa vode v telo ter za dovolj gibanja. Enako so zaradi povečanega pritiska na anus hemoroidi pogostejši pri ljudeh s prekomerno telesno težo.

Preberite več

50 % nosečnic ima hemoroide ali težave povezane z njimi.
Težave pa se lahko pojavijo tudi po nosečnosti.

Naprezanje pri odvajanju blata

Najpogostejši vzrok za nastanek hemoroidov je naprezanje pri odvajanju blata, do katerega pride zaradi zaprtja. Pogosto nastanejo zaradi zadrževanja blata oziroma predolgega odlašanja z veliko potrebo, pa tudi zaradi driske in dolgotrajnega sedenja na straniščni školjki.

Hemoroidi pri starejših

Tveganje se povečuje tudi s starostjo. Tkivo, ki zadržuje hemoroide na svojem mestu, z leti postane tanjše in šibkejše, kar je lahko povzročitelj hemoroidalne bolezni.

Dejavniki tveganja - Športni napori

Pazite na redno in lahko odvajanje. Z odvajanjem ne zavlačujte, ker to lahko povzroči zaprtje.

HemoClin - pomoč pri hemoroidih, bolečih razpokah in drugih težavah v predelu zadnjika

  • Zagotavlja takojšen hladilni učinek ter posledično ublaži srbenje in bolečino.
  • Blaži bolečino pri odvajanju blata.
  • Ščiti sluznico pred patogenimi bakterijami in spodbuja naravni proces celjenja.
  • Vlaži črevesno sluznico.
  • Zagotavlja enostavno in higiensko uporabo.
Nakup izdelka