Nosečnost in obdobje po porodu

Med nosečnostjo žensko telo doživi spremembe, da pripravi najbolj ugodno okolje za dojenčka. Te spremembe pa lahko imajo včasih neugoden vpliv na vsakdanje življenje nosečnice.

Veliko nosečnic ima hemoroide ali težave, povezane z njimi. Te pa se lahko pojavijo tudi po nosečnosti. Pretekle raziskave poročajo o skoraj 40 odstotni pojavnosti hemoroidov pri ženskah v prvem mesecu po porodu.

Zakaj so hemoroidi pogostejši pri nosečnicah?

Tekom nosečnosti se maternica poveča in začne pritiskati na medenico, kar lahko povzroči močan pritisk na vene okoli zadnjične odprtine (anusa) in danke. Posledično te vene zatečejo in povzročijo neugoden in boleč občutek.

Eden izmed glavnih vzrokov, ki pripomore k razvoju hemoroidov, je tudi povečana vsebnost hormona progesteron, saj ta deluje na gladke mišice in povzroča razširitev ven in zastoj krvi v žilah.

Splošno povečana hormonska aktivnost med nosečnostjo pa povzroči tudi upočasnjeno prebavo in zaprtje, kar pogosto vodi v razvoj hemoroidov ali v primeru predhodnih težav te še poslabša.

Zelo pogosto se hemoroidi pojavijo v tretjem trimesečju nosečnosti in v prvih 6 tednih po porodu. Čeprav gre za intimen problem, naj ne vodi v odlašanje s pregledom pri zdravniku, še posebej, če je prisotna močnejša bolečina.

Veliko nosečnic ima hemoroide ali težave, povezane z njimi. Te pa se lahko pojavijo tudi po nosečnosti.

Kako preprečiti pojav hemoroidov med nosečnostjo?

 • Preprečite zaprtje
  V prehrano vključite živila z veliko vsebnostjo vlaknin, kot so polnozrnati izdelki, sadje in zelenjava ter poskrbite za zadosten vnos tekočine in dovolj gibanja.
 • Ne sedite in ne stojte predolgo
  Če v službi veliko sedite za mizo, večkrat vstanite in se na hitro raztegnite. Doma med spanjem, branjem ali gledanjem televizije ležite na boku, saj boste s tem zmanjšali pritisk na vene.
 • Dnevno izvajajte Keglove vaje
  Keglove vaje povečajo kroženje krvi v zadnjičnem delu in ojačajo mišice okoli zadnjične odprtine.

 

 

Uživajmo hrano, ki je bogata z vlakninami (sadje, zelenjava, suho sadje, stročnice, otrobi, neoluščena žita, laneno seme). Popijmo vsaj 2-3 litre tekočine na dan (8 kozarcev).

Pomoč pri odpravi težav s hemoroidi

Če se pojavijo težave s hemoroidi, upoštevajte sledeče nasvete:

 • Hlajenje obolelega predela lahko zmanjša oteklino in neprijeten občutek
 • Gretje – privoščite si vsakodnevno toplo kopel za vsaj 10 do 15 minut. Izmenjujoče hlajenje in nato gretje lahko občutno izboljša občutek neugodja
 • Poskrbite za ustrezno higieno – po vsakem praznjenju črevesja nežno vendar temeljito očistite prizadeto območje. Uporabljajte mehak, neodišavljen toaletni papir, da se izognite iritaciji zadnjične odprtine.
 • Pomagajte si z izdelkom za težave s hemoroidi - HemoClin gel omogoči takojšnje olajšanje simptomov, kot je srbenje, pekoč občutek ali občutljivost. Zaradi naravnih sestavin je varna in učinkovita rešitev za lajšanje težav s hemoroidi tekom nosečnosti.
 • V primeru poslabšanja, ponavljajočih ali dlje trajajočih težav se posvetujte z zdravnikom
Pazite na redno in lahko odvajanje

Pazite na redno in lahko odvajanje. Z odvajanjem kljub morebitni bolečini ne zavlačujte, ker to lahko povzroči zaprtje.

HemoClin - pomoč pri hemoroidih, bolečih razpokah in drugih težavah v predelu zadnjika

 • Zagotavlja takojšen hladilni učinek ter posledično ublaži srbenje in pekoč občutek.
 • Deluje kot lubrikant za lažje odvajanje blata.
 • Ščiti sluznico pred patogenimi bakterijami in spodbuja naravni proces celjenja.
 • Vlaži črevesno sluznico.
 • Zagotavlja enostavno in higiensko uporabo.
Nakup izdelka